[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Re: Screens found, none usable.



John J Waldeck schrieb:
I need help getting Xfree86 to work on Debian. I used the Xfree version
that came with woody: XFree86 Version 4.1.0.1. I would really like to
avoid down loading a new version of Xfree86 as I have a slow modem.


Running startx the process ends with the error: "Screen(s) found, but
none have a usable configuration." I've included the details in the
excerpts from the X log file below.


Thinking that this could be a problem recognizing my ATI video card, I
ran scanpci with the following results:

pci bus 0x1 cardnum 0x00 function 0x0000: vendor 0x1002 device 0x5246
 ATI Rage 128 RF

In checking the log below it appears that the ati driver supports the RF
"chipset." I checked the source code in Xf86Init.c and found the error
occurs in InitOutput just after calls to xf86PreInit which apparently
fail. Is there something wrong with the configuration or is the driver
really incompatible with my ATI card? I used the default configuration
from the Debian package installation which has 7 levels from 1 to 24.


Does anyone have some helpful advice?

        Sincerely,
        John Waldeck


X log ( (*) marks video card info below ):


This is a pre-release version of XFree86, and is not supported in any
way.  Bugs may be reported to XFree86@xxxxxxxxxxx and patches submitted
to fixes@xxxxxxxxxxxx  Before reporting bugs in pre-release versions,
please check the latest version in the XFree86 CVS repository
(http://www.XFree86.Org/cvs)

XFree86 Version 4.1.0.1 / X Window System
(protocol Version 11, revision 0, vendor release 6510)
Release Date: 21 December 2001
If the server is older than 6-12 months, or if your card is
newer than the above date, look for a newer version before
reporting problems. (See http://www.XFree86.Org/FAQ)
Build Operating System: Linux 2.4.17 i686 [ELF] Module Loader present


...

(*)
(II) Bus -1 prefetchable memory range:
(--) PCI:*(1:0:0) ATI Rage 128 RF rev 0, Mem @ 0xf4000000/26,
0xf3000000/14, I/O @ 0xd800/8, BIOS @ 0xf3fe0000/17

...

(*)
(II) ATI: ATI driver (version 6.3.6) for chipsets: ati, ativga
(II) R128: Driver for ATI Rage 128 chipsets: ATI Rage 128 RE (PCI),
 ATI Rage 128 RF (AGP), ATI Rage 128 RG (AGP), ATI Rage 128 RK (PCI),
 ATI Rage 128 RL (AGP), ATI Rage 128 Pro PD (PCI),
 ATI Rage 128 Pro PF (AGP), ATI Rage 128 Pro PP (PCI),
 ATI Rage 128 Pro PR (PCI), ATI Rage 128 Mobility LE (PCI),
 ATI Rage 128 Mobility LF (AGP), ATI Rage 128 Mobility MF (AGP),
 ATI Rage 128 Mobility ML (AGP)
(II) RADEON: Driver for ATI Radeon chipsets: ATI Radeon QD (AGP),
 ATI Radeon QE (AGP), ATI Radeon QF (AGP), ATI Radeon QG (AGP),
 ATI Radeon VE (AGP)
(II) Primary Device is: PCI 01:00:0
(II) ATI:  Candidate "Device" section "ATI Rage 128 G01070 105".
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(--) Chipset ATI Rage 128 RF (AGP) found
(II) Loading sub module "r128"
(II) LoadModule: "r128"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/r128_drv.o

...

(II) Setting vga for screen 0.
(II) Loading sub module "vgahw"
(II) LoadModule: "vgahw"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libvgahw.a
(II) Module vgahw: vendor="The XFree86 Project"
 compiled for 4.1.0.1, module version = 0.1.0
 ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.4
(II) R128(0): PCI bus 1 card 0 func 0
(**) R128(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(II) R128(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
(==) R128(0): Default visual is TrueColor
(**) R128(0): Option "UseFBDev" "true"
(==) R128(0): RGB weight 888
(II) R128(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
(**) R128(0): Using framebuffer device
(II) Loading sub module "fbdevhw"
(II) LoadModule: "fbdevhw"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libfbdevhw.a
(II) Module fbdevhw: vendor="The XFree86 Project"
 compiled for 4.1.0.1, module version = 0.0.2
 ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.4
(II) UnloadModule: "ati"
(II) UnloadModule: "fbdevhw"
(II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libfbdevhw.a
(II) UnloadModule: "vgahw"
(II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/libvgahw.a
(II) UnloadModule: "r128"
(II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/r128_drv.o
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found

When reporting a problem related to a server crash, please send
the full server output, not just the last messages.
This can be found in the log file "/var/log/XFree86.0.log".
Please report problems to submit@xxxxxxxxxxxxxxxx

________________________________________________________________
The best thing to hit the internet in years - Juno SpeedBand!
Surf the web up to FIVE TIMES FASTER!
Only $14.95/ month - visit www.juno.com to sign up today!
_______________________________________________
XFree86 mailing list
XFree86@xxxxxxxxxxx
http://XFree86.Org/mailman/listinfo/xfree86


It's just a guess, but does commenting out the UseFBDev option line in your config file help you?
You won't need this option anyway AFAIK.


Regards,

Matthias Nispel

_______________________________________________
XFree86 mailing list
XFree86@xxxxxxxxxxx
http://XFree86.Org/mailman/listinfo/xfree86

[X Forum]     [Xorg]     [XFree86]     [XFree86 Newbie]     [IETF Announce]     [Security]     [Fontconfig]     [Bugtraq]     [Photo]     [Yosemite]     [MIPS Linux]     [ARM Linux]     [Linux Security]     [Video for Linux]     [Linux RAID]     [Linux Kernel]

Powered by Linux