[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]
Google
  Web www.spinics.net

Re: MGA driver: SyncOnGreen won't, and DRI (3D accel )problems.



The "sync on green" problem is not a syntax error... in checking the
log:

	(**) MGA(0): Option "SyncOnGreen" "on"

It seems to think it set SyncOnGreen, but it doesn't.  Since the
framebuffer driver works (see sync=0x28, below), it must be the X driver
not setting the option correctly on the hardware.

Thanks,

Chris
On Tue, 2002-12-17 at 08:48, Chris Worley wrote:
> First, the "SyncOnGreen" option doesn't work...
> 
> Running XFree 4.2.0, on SuSE 8.1, kernel 2.4.19, and the Matrox Frame
> Buffer driver on a dual P3 with an MGA G200 AGP video card and a fixed
> sync, sync on green, monitor.
> 
> The frame buffer driver works flawlessly!  The boot line I use is:
> 
>   append="video=matrox:vesa:0x11A,pixclock:135,xres:1280,yres:1024,fh:78125,fv:72,depth:16,sync:28,right:64,hslen:192,left:192,bottom:3,vslen:3,upper:55"
> 
> Which is derived from the XF86Config settings:
> 
>         Section "Monitor"
>           HorizSync    78.125
>           Identifier   "Monitor[0]"
>           ModelName    "A1097A"
>           VendorName   "Hewlett-Packard"
>           VertRefresh  72.008
>           UseModes     "Modes[0]"
>         EndSection
>         
>           
>         Section "Modes"
>           Identifier   "Modes[0]"
>           Modeline      "1280x1024" 135.00 1280 1344 1536 1728 1024 1027 1030 1085
>         EndSection
>         
> The video card settings are:
> 
>         Section "Device"
>           BoardName    "MGA G200 AGP"
>           BusID        "1:0:0"
>           Driver       "mga"
>           Identifier   "Device[0]"
>           Option       "DRI"
>           Option       "HWcursor"
>           Option       "MergedFB"
>         #  Option       "SyncOnGreen"
>           Option        "SyncOnGreen" "on"
>           Screen       0
>           VendorName   "Matrox"
>           Videoram     8192
>         EndSection
> 
> At boot, the above "append" line works great (had to get rid of SuSE's
> splash screen and the vesa driver from their kernel configuration)...
> right after the lilo boot, the monitor syncs and the boot messages are
> clear.
> 
> When X launches, sync is lost.  I make a "Poor Mans OR" with BNC "T"
> connectors and join the horizontal and vertical syncs with the "green",
> and sync is restored (note: I know there is a proper, simple, circuit
> for doing this, but I've never been able to make it correctly, and this
> BNC "T" technique has worked with a wide variety of combined sync and
> sync-on-green monitors before, with picture degradation, and it's
> probably shortened the life of the monitors).
> 
> I've searched all over and never seen the the proper way to express the
> "boolean" argument for SyncOnGreen... "on" is my best guess.  Hopefully,
> it's just my syntax.
> 
> Any ideas?
> 
> Next problem, same configuration (with the same problems whether or not
> I'm using the Matrox or VESA framebuffer driver or a regular multi-sync
> or my fixed sync monitor), DRI doesn't work... the salient parts of the
> XF86Config are:
> 
>         Section "Module"
>           Load         "type1"
>           Load         "freetype"
>           Load         "dri"
>           Load         "extmod"
>           Load         "glx"
>           Load         "dbe"
>           Load         "speedo"
>           Load         "v4l"
>         EndSection
>         
> and...
> 
>         Section "DRI"
>             Group      "video"
>             Mode       0660
>         EndSection
>         
> Tuxracer goes berzerk; the tuxracer window looks like it's stride is all
> wrong (you can see the initial picture but it's expanded and missing
> lines), and most of the screen is flickering (like it's fighting to
> write to parts of the screen it doesn't own).  Here's Tuxracer's output:
> 
>         > tuxracer
>         Tux Racer 0.61 -- a Sunspire Studios Production (http://www.sunspirestudios.com)
>         (c) 1999-2000 Jasmin F. Patry <jfpatry@xxxxxxxxxxxxxxxxxxx>
>         "Tux Racer" is a trademark of Jasmin F. Patry
>         Tux Racer comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. This is free software,
>         and you are welcome to redistribute it under certain conditions.
>         See http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html for details.
>         
>         mcop warning: user defined signal handler found for SIG_PIPE, overriding
>         mcop warning: user defined signal handler found for SIG_PIPE, overriding
>         %%% tuxracer warning: Warning: Couldn't set 22050 Hz 16-bit audio
>           Reason: Unable to initialize ARTS
>         
>         Failed to upload texture, sz 11008
>         Memory heap (nil):
>           heap == 0
>         End of memory blocks
>         Failed to upload texture, sz 174592
>         Memory heap (nil):
>           heap == 0
>         End of memory blocks
> 
> That last set of messages starts spewing at warp speed; I have to "killall -9" to stop it.
>         
> SimCity3K just aborts on launch:
> 
>         > ./sc3u
>         
>         BUG! (Segmentation Fault)  Going down hard...
>         Sim City 3000 Unlimited 2.0.955
>         Built with glibc-2.1
>         Stack dump:
>         {
>         	./sc3u [0x8479fad]
>         	/lib/libpthread.so.0 [0x4003212b]
>         	/lib/libc.so.6 [0x4008ad68]
>         	./sc3u(_dlerror_run+0xc9) [0x853f9d5]
>         	./sc3u(__dlopen_check+0x25) [0x853f695]
>         	./sc3u(Load__13cGZCOMLibrary+0x7ac) [0x8360de4]
>         	./sc3u(UpdateClassRegistry__6cGZCOMR13cGZCOMLibrary+0x20) [0x8362838]
>         	./sc3u(AddLibrary__6cGZCOMRC10cIGZString+0x1c1) [0x8361a25]
>         	./sc3u [0x8161174]
>         	./sc3u(EnumEntries__10cRZIniFileRC9cRZStringPFRC9cRZStringRC9cRZStringPv_vPv+0x759) [0x83a0ead]
>         	./sc3u(AddDynamicLibrariesHere__7cSC3App+0x63e) [0x8161c86]
>         	./sc3u(sInit__12cGZFrameWorkR10cRZCmdLineb+0x13a) [0x835c80a]
>         	./sc3u(Main__12cGZFrameWorkR10cRZCmdLineb+0x26) [0x835ce62]
>         	./sc3u(main+0x45) [0x8158521]
>         	/lib/libc.so.6(__libc_start_main+0xa2) [0x400794a2]
>         	./sc3u(shmat+0x55) [0x8149f41]
>         }
> 
> Any ideas?
> 
> Thanks,
> 
> Chris
> 
> 
> _______________________________________________
> Xpert mailing list
> Xpert@xxxxxxxxxxx
> http://XFree86.Org/mailman/listinfo/xpert
-- 
Chris Worley <cworley@xxxxxxxxxxxxxx>

_______________________________________________
Xpert mailing list
Xpert@xxxxxxxxxxx
http://XFree86.Org/mailman/listinfo/xpert




[XFree86]     [XFree86 Newbie]     [X.Org]     [Site Home]     [IETF Annouce]     [Security]     [Bugtraq]     [Share Pictures]     [Rubini]
[Photo]     [Yosemite]     [MIPS Linux]     [ARM Linux]     [Linux Security]     [XFree86 Forum]     [Linux Resources]

Powered by Linux