Google
  Web www.spinics.net

Re: OHCI root_port_reset() deadly loop...

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]


On Mon, Oct 08, 2007 at 04:54:20PM -0700, David Miller wrote:
> From: David Miller <davem@xxxxxxxxxxxxx>
> Date: Sun, 07 Oct 2007 00:51:56 -0700 (PDT)
> 
> > From: David Brownell <david-b@xxxxxxxxxxx>
> > Date: Sun, 07 Oct 2007 00:31:41 -0700
> > 
> > > Are the other ports still behaving?  Is EHCI maybe trying to switch
> > > ownership of that port?  Is maybe the (newish) autosuspend stuff
> > > kicking in?
> > 
> > I wouldn't know, the machine hangs and doesn't get any further.
> 
> To add some more information here, I think the EHCI idea might
> hold some water.
> 
> What I have here are two NEC OHCI USB interfaces and one NEC EHCI
> USB interface on PCI.  Aparently they all go through a shared
> USB hub, mapped like this:
> 
> HUB Port 1: OHCI #1, EHCI
> HUB Port 2: OHCI #2, EHCI
> HUB Port 3: OHCI #1, EHCI
> HUB Port 4: OHCI #2, EHCI
> HUB Port 5: OHCI #1, EHCI
> 
> The OHCI ports go out to external USB connectors on the back panel of
> the machine, whereas the EHCI is connected up to an internal USB
> storage CDROM device and what appears to be another USB hub.
> 
> The problem seems to be very strongly tied to timing.  For example
> simply adding "ignore_loglevel" to the kernel boot command line can
> make the problem go away.
> 
> This got me thinking about your EHCI comment.
> 
> If these controllers are going through the same HUB, things might go
> south if OHCI initialized first, then khubd et al. are asynchronously
> accessing the segments behind OHCI at the same time that the EHCI
> driver is initializing.  Perhaps, this is the kind of sequence of
> events which makes one of the root ports reset in such a way that the
> the reset bit never clears.
> 
> Given that this machine has 64 cpus, the likelyhood for such parallel
> accesses is very likely :-)
> 
> Does this make any sense?

Yes it does, I'm seeing reports from some hardware companies of the very
same thing.  If you serialize and load the ehci driver first, and then
the ohci driver, that should fix the problem.

Does that also work for you?  Or are these drivers built into the
kernel?

thanks,

greg k-h

-------------------------------------------------------------------------
This SF.net email is sponsored by: Splunk Inc.
Still grepping through log files to find problems?  Stop.
Now Search log events and configuration files using AJAX and a browser.
Download your FREE copy of Splunk now >> http://get.splunk.com/
_______________________________________________
Linux-usb-users@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
To unsubscribe, use the last form field at:
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/linux-usb-users

[Linux USB]     [Linux USB Devel]     [Video for Linux]     [Linux Audio Users]     [Photo]     [Yosemite News]    [Yosemite Photos]    [Video Projectors]     [PDAs]     [Free Online Dating]     [Hacking TiVo]     [Linux Kernel]     [Linux SCSI]     [XFree86]     [Devices]     [Big List of Linux Books]     [16.7MP]