linux-next: boot failure for next-20120227 and later (pci tree related)

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]


Hi Jesse,

Staring with next-20120227, one of my boot tests is failing like this:

Freeing unused kernel memory: 488k freed
modprobe used greatest stack depth: 10624 bytes left
dracut: dracut-004-32.el6
udev: starting version 147
udevd (1161): /proc/1161/oom_adj is deprecated, please use /proc/1161/oom_score_adj instead.
setfont used greatest stack depth: 10528 bytes left
dracut: Starting plymouth daemon
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2689
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 9 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2701
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 20 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2713
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 8 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2725
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 8 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2737
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 8 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2749
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 8 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2761
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 7 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2773
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 7 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2785
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 8 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2797
initcall .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] returned 0 after 8 usecs
calling  .wait_scan_init+0x0/0xc4 [scsi_wait_scan] @ 2809

and eventually our test system decides the machine is dead.  This is a
PowerPC 970 based blade system  (several other PowerPC based systems to
not fail).  A "normal" boot only shows .wait_scan_init being called
once.  (I have "initcall_debug=y debug" on the command line).

I bisected this down to:

commit 6c5705fec63d83eeb165fe61e34adc92ecc2ce75
Author: Bjorn Helgaas <bhelgaas@xxxxxxxxxx>
Date:   Thu Feb 23 20:19:03 2012 -0700

    powerpc/PCI: get rid of device resource fixups
    
    Tell the PCI core about host bridge address translation so it can take
    care of bus-to-resource conversion for us.
    
    CC: Benjamin Herrenschmidt <benh@xxxxxxxxxxxxxxxxxxx>
    Signed-off-by: Bjorn Helgaas <bhelgaas@xxxxxxxxxx>

The only seemingly relevant differences in the boot logs (good to bad) are:

 pci 0000:03:02.0: supports D1 D2
+PCI: Cannot allocate resource region 0 of PCI bridge 1, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 1 of PCI bridge 1, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 0 of PCI bridge 6, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 1 of PCI bridge 6, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 0 of PCI bridge 3, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 1 of PCI bridge 3, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0000:01:01.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 2 of device 0000:01:01.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 6 of device 0000:01:01.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0000:03:00.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0000:03:00.1, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0000:03:02.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 1 of device 0000:03:02.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 2 of device 0000:03:02.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 6 of device 0000:03:02.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0000:06:04.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 2 of device 0000:06:04.0, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0000:06:04.1, will remap
+PCI: Cannot allocate resource region 2 of device 0000:06:04.1, will remap
 PCI: Probing PCI hardware done
	.
	.
	.
 calling  .radeonfb_init+0x0/0x248 @ 1
-radeonfb 0000:03:02.0: Invalid ROM contents
-radeonfb (0000:03:02.0): Invalid ROM signature 7272 should be 0xaa55
-radeonfb: No ATY,RefCLK property !
-xtal calculation failed: 26550
-radeonfb: Used default PLL infos
-radeonfb: Reference=27.00 MHz (RefDiv=60) Memory=166.00 Mhz, System=166.00 MHz
-radeonfb: PLL min 12000 max 35000
-i2c i2c-1: unable to read EDID block.
-i2c i2c-1: unable to read EDID block.
-i2c i2c-1: unable to read EDID block.
-i2c i2c-3: unable to read EDID block.
-i2c i2c-3: unable to read EDID block.
-i2c i2c-3: unable to read EDID block.
-i2c i2c-2: unable to read EDID block.
-i2c i2c-2: unable to read EDID block.
-i2c i2c-2: unable to read EDID block.
-i2c i2c-3: unable to read EDID block.
-i2c i2c-3: unable to read EDID block.
-i2c i2c-3: unable to read EDID block.
-radeonfb: Monitor 1 type CRT found
-radeonfb: Monitor 2 type no found
-Console: switching to colour frame buffer device 80x30
-radeonfb (0000:03:02.0): ATI Radeon 515e "Q^"
+radeonfb 0000:03:02.0: device not available (can't reserve [mem 0x00000000-0x07ffffff])
+radeonfb (0000:03:02.0): Cannot enable PCI device
+radeonfb: probe of 0000:03:02.0 failed with error -22
 initcall .radeonfb_init+0x0/0x248 returned 0 after x usecs
	.
	.
	.
 ipr: IBM Power RAID SCSI Device Driver version: 2.5.2 (April 27, 2011)
-ipr 0000:01:01.0: Found IOA with IRQ: 26
-ipr 0000:01:01.0: Starting IOA initialization sequence.
-ipr 0000:01:01.0: Adapter firmware version: 06160039
-ipr 0000:01:01.0: IOA initialized.
-scsi0 : IBM 572E Storage Adapter
-scsi 0:0:1:0: Direct-Access     IBM-ESXS MAY2036RC        T106 PQ: 0 ANSI: 5
-scsi: unknown device type 31
-scsi 0:255:255:255: No Device         IBM      572E001          0150 PQ: 0 ANSI: 0
+ipr 0000:01:01.0: device not available (can't reserve [mem 0x00000000-0x0003ffff])
+ipr 0000:01:01.0: Cannot enable adapter
+ipr: probe of 0000:01:01.0 failed with error -22
 initcall .ipr_init+0x0/0x68 returned 0 after x usecs
	.
	.
	.
 calling  .tg3_init+0x0/0x3c @ 1
 tg3.c:v3.122 (December 7, 2011)
-tg3 0000:06:04.0: enabling device (0140 -> 0142)
-sd 0:0:1:0: [sda] 71096640 512-byte logical blocks: (36.4 GB/33.9 GiB)
-sd 0:0:1:0: [sda] Write Protect is off
-sd 0:0:1:0: [sda] Mode Sense: d7 00 00 08
-sd 0:0:1:0: [sda] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
- sda: sda1 sda2 sda3 sda4 < sda5 sda6 sda7 sda8 >
-sd 0:0:1:0: [sda] Attached SCSI disk
-initcall 1_.sd_probe_async+0x0/0x1d0 returned 0 after x usecs
-tg3 0000:06:04.0: eth0: Tigon3 [partno(none) rev 8100] (PCIX:133MHz:64-bit) MAC address 00:14:5e:9c:21:e2
-tg3 0000:06:04.0: eth0: attached PHY is 5780 (1000Base-SX Ethernet) (WireSpeed[0], EEE[0])
-tg3 0000:06:04.0: eth0: RXcsums[1] LinkChgREG[0] MIirq[0] ASF[1] TSOcap[1]
-tg3 0000:06:04.0: eth0: dma_rwctrl[76144000] dma_mask[40-bit]
-tg3 0000:06:04.1: enabling device (0140 -> 0142)
-tg3 0000:06:04.1: eth1: Tigon3 [partno(none) rev 8100] (PCIX:133MHz:64-bit) MAC address 00:14:5e:9c:21:e3
-tg3 0000:06:04.1: eth1: attached PHY is 5780 (1000Base-SX Ethernet) (WireSpeed[0], EEE[0])
-tg3 0000:06:04.1: eth1: RXcsums[1] LinkChgREG[0] MIirq[0] ASF[0] TSOcap[1]
-tg3 0000:06:04.1: eth1: dma_rwctrl[76144000] dma_mask[40-bit]
+tg3 0000:06:04.0: device not available (can't reserve [mem 0x00000000-0x0000ffff])
+tg3 0000:06:04.0: Cannot enable PCI device, aborting
+tg3: probe of 0000:06:04.0 failed with error -22
+tg3 0000:06:04.1: device not available (can't reserve [mem 0x00000000-0x0000ffff])
+tg3 0000:06:04.1: Cannot enable PCI device, aborting
+tg3: probe of 0000:06:04.1 failed with error -22
 initcall .tg3_init+0x0/0x3c returned 0 after x usecs
	.
	.
	.
 calling  .ohci_hcd_mod_init+0x0/0xfc @ 1
 ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
-ohci_hcd 0000:03:00.0: OHCI Host Controller
-ohci_hcd 0000:03:00.0: new USB bus registered, assigned bus number 1
-ohci_hcd 0000:03:00.0: irq 19, io mem 0x100a1001000
-hub 1-0:1.0: USB hub found
-hub 1-0:1.0: 3 ports detected
-ohci_hcd 0000:03:00.1: OHCI Host Controller
-ohci_hcd 0000:03:00.1: new USB bus registered, assigned bus number 2
-ohci_hcd 0000:03:00.1: irq 19, io mem 0x100a1000000
-hub 2-0:1.0: USB hub found
-hub 2-0:1.0: 3 ports detected
+ohci_hcd 0000:03:00.0: device not available (can't reserve [mem 0x00000000-0x00000fff])
+ohci_hcd 0000:03:00.1: device not available (can't reserve [mem 0x00000000-0x00000fff])
 initcall .ohci_hcd_mod_init+0x0/0xfc returned 0 after x usecs

-- 
Cheers,
Stephen Rothwell                    sfr@xxxxxxxxxxxxxxxx

Attachment: pgp4wsgZxohQv.pgp
Description: PGP signature


[Linux USB Devel]     [Video for Linux]     [Linux Audio Users]     [Photo]     [Yosemite News]    [Yosemite Photos]    [Free Online Dating]     [Linux Kernel]     [Linux SCSI]     [XFree86]

Add to Google Powered by Linux