Google
  Web www.spinics.net

Re: Linux driver for Hauppauge WinTV-HVR 950Q

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]


ZhanMa wrote:
> Hi Steven,
> 
> Thanks for taking time to reply my question.
> 
> I referenced the wiki page: 
> http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/Hauppauge_WinTV-HVR-950Q#Firmware, 
> the dmesg mentions xc5000 firmware upload. But my dmesg didn't show such 
> message, that's why I wondered the firmware not loaded.
> 
> So when should the firmware be loaded? Right after the tuner pluged in? 
> or the first time one application starts to use the device?
> I did the similar experiment on my linux pc (Fedora Core 8, linux kernel 
> 2.6.25), after I pluged in the tuner, it started to register and load 
> the firmware before I run a 'scan' program. This 'scan' is one utility 
> program from LinuxTV.org, but it found 0 service on my linux pc and the 
> ARM board.
> 
> Regards,
> Jason
> 
> ------------------------------------------------------------------------
> *From:* Steven Toth <stoth@xxxxxxxxxxx>
> *To:* ZhanMa <zhan@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx>; linux-dvb <linux-dvb@xxxxxxxxxxx>
> *Sent:* Friday, March 20, 2009 7:19:16 AM
> *Subject:* Re: Linux driver for Hauppauge WinTV-HVR 950Q
> 
> 
> ZhanMa wrote:
>  > Hi Steven,
>  >
>  > I am working on porting the Hauppauge WinTV-Hvr 950Q tuner driver to 
> a TI DaVinci platform which uses linux kernel 2.6.18 (MontaVista). After 
> I pluged in the tuner into the board's usb port, I got the following 
> message. It looks that the registration procedure finished but I saw the 
> message that xc5000 firmware not load yet (I already put the firmware, 
> dvb-fe-xc5000-1.1.fw, under /lib/firmware).
>  >
>  > So I believe it should load the firmware, otherwise the tuner would 
> not work, right? But why it didn't load?
>  >
>  > Please advise me how I can fix this problem, thank you so much!!
>  >
>  > Jason Ma
>  >
>  >
>  >
>  >
>  > root@xxxxxxxxxxxxx:~#
>  > usb 1-1.1: new high speed USB device using musb_hdrc and address 4
>  > usb 1-1.1: Product: WinTV HVR-950
>  > usb 1-1.1: Manufacturer: Hauppauge
>  > usb 1-1.1: SerialNumber: 4031281567
>  > usb 1-1.1: configuration #1 chosen from 1 choice
>  > au0828_init() Debugging is enabled
>  > au0828_init() USB Debugging is enabled
>  > au0828 driver loaded
>  > au0828_usb_probe() vendor id 0x2040
>  > au0828_usb_probe() device id 0x7200
>  > au0828_gpio_setup()
>  > au0828_i2c_register()
>  > davinci_i2c_probe_adapter: 0xc06fe858
>  > davinci_evm_expander1 i2c attach [addr=0x3a,client=davinci_evm_expander1]
>  >  board_i2c_expander_setup=0xc001ae8c, 0xc001ae8c
>  > aic3x I2C Codec i2c attach [addr=0x1b,client=AIC3X]
>  > asoc: aic3x <-> davinci-i2s mapping ok
>  > au0828: i2c bus registered
>  >  [au0828_usb_probe], au0828_card_setup
>  > i2c_readbytes()
>  >  [hauppauge_eeprom]
>  > tveeprom 1-0050: Hauppauge model 72001, rev B3F0, serial# 4749727
>  > tveeprom 1-0050: MAC address is 00-0D-FE-48-79-9F
>  > tveeprom 1-0050: tuner model is Xceive XC5000 (idx 150, type 4)
>  > tveeprom 1-0050: TV standards NTSC(M) ATSC/DVB Digital (eeprom 0x88)
>  > tveeprom 1-0050: audio processor is AU8522 (idx 44)
>  > tveeprom 1-0050: decoder processor is AU8522 (idx 42)
>  > tveeprom 1-0050: has no radio, has IR receiver, has no IR transmitter
>  > hauppauge_eeprom: hauppauge eeprom: model=72001
>  > xc5000_attach()
>  > xc5000 1-0061: creating new instance
>  > xc5000_attach() new tuner instance
>  > xc5000: Successfully identified at address 0x61
>  > xc5000: Firmware has not been loaded previously
>  > DVB: registering new adapter (au0828)
>  > DVB: registering adapter 0 frontend -8388625 (Auvitek AU8522 QAM/8VSB 
> Frontend)...
>  > Registered device AU0828 [Hauppauge HVR950Q]
>  >  Registered device AU0828 [Hauppauge HVR950Q]
>  > usbcore: registered new driver au0828
>  >  [au0828_init], usb_register success, ret=0
>  >
>  >
>  >
>  > root@xxxxxxxxxxxxx:~# lsusb
>  > Bus 001 Device 004: ID 2040:7200 Bus 001 Device 003: ID 0596:0001 
> MicroTouch Systems, Inc. Touchscreen
>  > Bus 001 Device 002: ID 04b4:6560 Cypress Semiconductor Corp. 
> CY7C65640 USB-2.0 "TetraHub"
>  > Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
>  >
> 
> Hi,
> 
> What makes you think the firmware has not loaded?
> 
> - Steve
> 


_______________________________________________
linux-dvb users mailing list
For V4L/DVB development, please use instead linux-media@xxxxxxxxxxxxxxx
linux-dvb@xxxxxxxxxxx
http://www.linuxtv.org/cgi-bin/mailman/listinfo/linux-dvb

[Linux Media]     [Video 4 Linux]     [Video Technology]     [Asterisk]     [Photo]     [Samba]     [Xorg]     [Xfree86]     [Devices]     [DVB Maintainer]     [Linux USB]