HDSP RPM: How to load the firmware?

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]



hi all

I'm an owner of a RME HDSP RPM external sound card having trouble to
make it run under linux.

My machine is running Ubuntu 11.04 (32bit) with a 2.6.38 kernel. Since
my card doesn't seem supported by the alsa driver shipped with Ubuntu, I
compiled alsa-driver and alsa-tools from the git repository:

./gitcompile --with-oss=no --with-sequencer=yes --with-kernel=/usr/src/linux-headers-$(uname -r) --with-cards=hdsp,hda-intel

Compilation was successful.

When I insert the cardbus with attached iobox, I get the following
messages in /var/log/kern.log (the same as with the module shipped with
the ubuntu kernel):

Jan 17 18:23:09 yoyo5 kernel: [   18.263091] ALSA hdsp.c:857 Hammerfall-DSP: wait for FIFO status <= 0 failed after 30 iterations
Jan 17 18:23:09 yoyo5 kernel: [   18.266127] ALSA hdsp.c:857 Hammerfall-DSP: wait for FIFO status <= 0 failed after 30 iterations
Jan 17 18:23:11 yoyo5 kernel: [   19.581341] ALSA hdsp.c:718 Hammerfall-DSP: loading firmware
Jan 17 18:23:11 yoyo5 kernel: [   20.087189] ALSA hdsp.c:857 Hammerfall-DSP: wait for FIFO status <= 0 failed after 5000 iterations
Jan 17 18:23:11 yoyo5 kernel: [   20.087193] ALSA hdsp.c:724 Hammerfall-DSP: timeout waiting for download preparation
Jan 17 18:23:11 yoyo5 kernel: [   20.087195] ALSA hdsp.c:5512 Hammerfall-DSP: couldn't get firmware from userspace. try using hdsploader
Jan 17 18:23:11 yoyo5 kernel: [   20.087199] ALSA hdsp.c:5518 Hammerfall-DSP: card initialization pending : waiting for firmware

When I do what is suggested, hdsploader (from git) gives me:

$ hdsploader 
hdsploader - firmware loader for RME Hammerfall DSP cards
Looking for HDSP + Multiface or Digiface cards :
Card 0 : HDA Intel at 0xfe220000 irq 49
Card 1 : RME Hammerfall DSP at 0x80000000, irq 16
Upload firmware for card hw:1
Hwdep ioctl error on card hw:1 : Device or resource busy.

At this point, I have no idea what to try next. Is it supposed to work
at all? Btw: I seem to have the correct firmware installed at the
correct place. When I remove it, I get a different error when invoking
hdsploader.

Also, when I upload the firmware to the iobox from a Windows machine and
then insert the cardbus into my linux box, the soundcard works and I can
use 'hdspmixer' with the correct number of channels. It seems the only
part missing for full support under linux is uploading the firmware. Has
anyone succeeded in uploading the firmware to the RPM? Having a glimpse
at the source of hdsp.c tells me that someone was already working on RPM
support.

Thanks for any hints.

Roman 







------------------------------------------------------------------------------
Keep Your Developer Skills Current with LearnDevNow!
The most comprehensive online learning library for Microsoft developers
is just $99.99! Visual Studio, SharePoint, SQL - plus HTML5, CSS3, MVC3,
Metro Style Apps, more. Free future releases when you subscribe now!
http://p.sf.net/sfu/learndevnow-d2d
_______________________________________________
Alsa-user mailing list
Alsa-user@xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user


[ALSA Devel]     [Linux Audio Users]     [Fedora Users]     [Fedora Desktop]     [Free Dating Site]     [Fedora SELinux]     [Big List of Linux Books]     [Yosemite News]     [Yosemite Photos]     [KDE Users]     [Fedora Tools]

Powered by Linux